Kemahiran Keusahawanan 1

Jahitan Pakaian Lelaki

Tempoh Kursus : 2 Hari
Mod Penyampaian : Bersemuka
Kursus : Kursus Kemahiran Keusahawanan-1 Jahitan Pakaian Lelaki
Kod Kursus : 1/003

Kumpulan Sasaran
  • Individu yang berminat.
  • 16 tahun ke atas.
  • Tertakluk kepada agensi perbadanan dana sekiranya mendapat anjuran penuh dari agensi.
Syarat Permohonan

Boleh membaca, mengira dan berminat untuk mengikuti kursus tersebut.

Penerangan Ringkas

Kursus Jahitan Pakaian Lelaki merupakan salah satu jurusan di dalam Jabatan Tekstil. Kaedah pengajaran adalahberpandukan pembelajaran teori dan amali. Penilaian adalah berdasarkan sistem keterampilan. Keterampilan pesertadinilai secara berterusan sepanjang tempoh latihan dalam bidang berkenaan mengikut tahap yang telah ditetapkan.Penekanan diberikan kepada topik-topik keselamatan, kebersihan diri dan cara penggunaan peralatan jahitan dan bahan-bahan pakaian. Selain itu, penyediaan pelbagai jenis jahitan pakaian lelaki seperti Baju Melayu Teluk Belanga, MelayuModen, Jubah, Kemeja, Seluar Slek, Baju Tidur Kanak-kanak, Baju Korporat, Jaket Formal, Vest, Baju Pengantin dan pelbagai lagi turut diberikan perhatian.

Objektif
  • Diberikan pendedahan kepada peserta mengenai pelbagai teknik jahitan pakaian lelaki.
  • Memberi ruang kepada peserta untuk memulakan perniagaan pada masa yang sama boleh meningkatkan pendapatan isirumah.
  • Pemasaran yang amat mudah disebabkan permintaan yang sangat tinggi dan dapat dilakukan hanya dari rumah.
Hasil Pembelajaran
  • Diberikan pendedahan kepada peserta mengenai pelbagai teknik jahitan pakaian lelaki.Memberi ruang kepada peserta untuk memulakan perniagaan pada masa yang sama boleh meningkatkan pendapatan isirumah.
  • Pemasaran yang amat mudah disebabkan permintaan yang sangat tinggi dan dapat dilakukan hanya dari rumah.

Jahitan Pakaian Wanita

Tempoh Kursus : 2 Hari
Mod Penyampaian : Bersemuka
Kursus : Kursus Kemahiran Keusahawanan-1 Jahitan Pakaian Wanita
Kod Kursus : 2/003

Kumpulan Sasaran
  • Individu yang berminat.
  • 16 tahun ke atas.
  • Tertakluk kepada agensi perbadanan dana sekiranya mendapat anjuran penuh dari agensi.
Syarat Permohonan

Boleh membaca, mengira dan berminat untuk mengikuti kursus tersebut.

Penerangan Ringkas

Jahitan Pakaian Wanita merupakan salah satu jurusan di dalam Jabatan Tekstil. Kaedah pengajaran adalah berpandukanpembelajaran teori dan amali. Penilaian adalah berdasarkan sistem keterampilan. Keterampilan pelajar dinilai secaraberterusan sepanjang tempoh latihan dalam bidang berkenaan mengikut tahap yang telah ditetapkan. Penekanan diberikankepada topik-topik keselamatan, kebersihan diri dan cara penggunaan peralatan jahitan dan bahan-bahan pakaian.Penyediaan pelbagai jenis jahitan pakaian wanita seperti Pakaian Kasual, Pakaian Tradisional, Pakaian Malam, PakaianContemporary, Pakaian Kerja, Pakaian Korporat, Pakaian Sukan, Pakaian Pengantin dan Sulaman Komputer turutdisediakan. 

Objektif
  • Memberi peluang kepada peserta mengikut kreativiti dan citarasa peserta itu masing-masing.
  • Memberi latihan kemahiran yang berkualiti dan berterusan bagi memenuhi kehendak dan peluang pekerjaan mahirkepada belia di dalam bidang Pembuat Pakaian Wanita.
Hasil Pembelajaran
  • Diberikan pendedahan kepada peserta mengenai pelbagai teknik jahitan pakaian wanita.
  • Memberi ruang kepada peserta untuk memulakan perniagaan pada masa yang sama boleh meningkatkan pendapatan isirumah.
  • Pemasaran yang amat mudah disebabkan permintaan yang sangat tinggi dan dapat dilakukan hanya dari rumah.

Jahitan Pakaian Kreatif

Tempoh Kursus : 2 Hari
Mod Penyampaian : Bersemuka
Kursus : Kursus Kemahiran Keusahawanan-1 Jahitan Pakaian Kreatif
Kod Kursus : 3/003

Kumpulan Sasaran
  • Individu yang berminat.
  • 16 tahun ke atas.
  • Tertakluk kepada agensi perbadanan dana sekiranya mendapat anjuran penuh dari agensi.
Syarat Permohonan

Boleh membaca, mengira dan berminat untuk mengikuti kursus tersebut.

Penerangan Ringkas

Seni Jahitan Kreatif merupakan satu kemahiran jahitan yang merangkumi banyak teknik. Ia terdiri daripada sulaman(embroidery), seni tampal (applique), seni cantum (patchwork), and quilting. Tujuan Seni Jahitan Kreatif ini adalah untukmenjadikan artikel jahitan lebih cantik dan berseni. Melalui teknik-teknik ini, kita boleh menyalurkan kreativiti padapakaian, hiasan rumah, hiasan bilik, beg, kraftangan dan sebagainya.

Objektif
  • Mengenal pasti dan menyenaraikan peralatan jahitan yang digunakan.
  • Mengenal pasti kegunaan dan fungsi peralatan jahitan.
Hasil Pembelajaran
  • Mempelajari pelbagai jenis jahitan kreatif,
  • Lebih terbuka kepada kepelbagaian jenis jahitan yang dapat dijadikan sebagai sumber pendapatan.

Jahitan Pakaian Korporat

Tempoh Kursus : 2 Hari
Mod Penyampaian : Bersemuka
Kursus : Kursus Kemahiran Keusahawanan-1 Jahitan Pakaian Korporat
Kod Kursus : 4/003

Kumpulan Sasaran
  • Individu yang berminat.
  • 16 tahun ke atas.
  • Tertakluk kepada agensi perbadanan dana sekiranya mendapat anjuran penuh dari agensi.
Syarat Permohonan

Boleh membaca, mengira dan berminat untuk mengikuti kursus tersebut.

Penerangan Ringkas

Pakaian korporat ialah pakaian rasmi untuk kakitangan dan pegawai dalam perkhidmatan kerajaan dan swasta. Pakaiankorporat terdiri dari pakaian formal ke pejabat dan pakaian seragam atau uniform.Terdapat pelbagai corak warna dan rekabentuk pakaian formal dan seragam dalam pelbagai sektor kerajaan dan swasta. Ia memberi imej dalam sesebuah jabatankerajaan dan swasta.

Objektif
  • Menghasilkan hasil kerja yang baik, kemas dan juga mempunyai nilai-nilai yang berkualiti.
  • Memberikan gambaran serta pengetahuan tentang ciri-ciri pakaian dan kemahiran menghasilkan pakaian korporat mengikut standard yang ditetapkan.
Hasil Pembelajaran
  • Berjaya menguasai proses menjahit baju korporat.
  • Mampu menjadikan kemahiran sebagai sumber pendapatan.

Jahitan Seluar Slack

Tempoh Kursus : 2 Hari
Mod Penyampaian : Bersemuka
Kursus : Kursus Kemahiran Keusahawanan-1 Jahitan Seluar Slack
Kod Kursus : 5/003

Kumpulan Sasaran
  • Individu yang berminat.
  • 16 tahun ke atas.
  • Tertakluk kepada agensi perbadanan dana sekiranya mendapat anjuran penuh dari agensi.
Syarat Permohonan

Boleh membaca, mengira dan berminat untuk mengikuti kursus tersebut.

Penerangan Ringkas

Definisi seluar slack ialah seluar panjang. Slack merupakan pakaian yang sangat popular dipakai oleh golongan lelaki dan perempuan. Slack mula dipakai pada abad ke-18 bagi kaum lelaki dan abad ke-19 bagi kaum wanita. Slack bolehdipadankan dengan kemeja, blaus, jaket dan juga blazer. Pakaian ini amat sesuai untuk melakukan aktiviti harian sepertibersiar-siar, membeli-belah, berkelah, bersukan ataupun ketika menguruskan rumah. Terdapat pelbagai gaya garis sepertisama sendat, palazo, baggy, clown, pensel, oxford dan kembang. Slack boleh dijadikan pakaian kasual atau formal bergantung pada pilihan jenis fabrik dan corak.

Objektif
  • Dapat menguasai cara-cara menjahit seluar slack mengikut standard jahitan yang ditetapkan.
  • Mampu menghasilkan seluar slack yang berkualiti.
Hasil Pembelajaran
  • Berjaya menguasai proses menjahit seluar slack.
  • Dapat menjana pendapatan dengan adanya kemahiran menjahit seluar slack.

Pembuatan Pelbagai Jenis Roti I

Tempoh Kursus : 2 Hari
Mod Penyampaian : Bersemuka
Kursus : Kursus Kemahiran Keusahawanan-1 Pembuatan Pelbagai Jenis Roti I
Kod Kursus : 6/003

Kumpulan Sasaran
  • Individu yang berminat.
  • 16 tahun ke atas.
  • Tertakluk kepada agensi perbadanan dana sekiranya mendapat anjuran penuh dari agensi.
Syarat Permohonan

Boleh membaca, mengira dan berminat untuk mengikuti kursus tersebut.

Penerangan Ringkas

Membuat roti akan menjadi lebih mudah sekiranya kita tahu teknik dan kaedah asas pembuatannya. Bahan asas yangdigunakan adalah seperti yis, tepung roti, tepung serbaguna, serbuk penaik, bread improver, bread softener dan lain-lain bahan tambahan. Roti komersil lebih menggunakan tepung roti berbanding tepung serbaguna. Tepung roti mengandungikandungan protein tinggi sehingga 14% dan ini akan menghasilkan roti yang lebih kenyal dan elastik. Sering kita tertanya-tanya mengapa roti yang dibeli di bakeri lebih lembut berbanding dengan roti yang dibuat di rumah. Hal iniadalah disebabkan oleh perbezaan peralatan seperti mixer dan oven, kawalan mutu yang ketat dan teknik pembuatanmewujudkan perbezaan tersebut. Jika kita mahu mencapai standard seperti pembuat roti yang professional, kita hendaklahmengikuti kursus membuat roti di peringkat profesional.

Objektif
  • Mendedahkan kepada para peserta mengenai cara penghasilan roti yang berkualiti dan tahan lama.
  • Memberi peluang kemahiran kepada peserta untuk mempelajari ilmu pembuatan roti.
Hasil Pembelajaran
  • Berjaya menguasai proses pembuatan roti.
  • Mampu membuat roti di rumah sendiri setelah mahir mempelajari cara pembuatan roti ketika mengikuti kursus.

Pembuatan Pelbagai Jenis Roti II

Tempoh Kursus : 2 Hari
Mod Penyampaian : Bersemuka
Kursus : Kursus Kemahiran Keusahawanan-1 Pembuatan Pelbagai Jenis Roti II
Kod Kursus : 7/003

Kumpulan Sasaran
  • Individu yang berminat.
  • 16 tahun ke atas.
  • Tertakluk kepada agensi perbadanan dana sekiranya mendapat anjuran penuh dari agensi.
Syarat Permohonan

Boleh membaca, mengira dan berminat untuk mengikuti kursus tersebut.

Penerangan Ringkas

Pada peringkat kedua ini, pembuatan roti adalah yang lebih rumit akan dipelajari. Contohnya, cara pembuatan roti pizza, donut, muffin dan lain-lain. Peserta juga akan didedahkan dengan lebih banyak resepi seperti roti bun, aneka bun berinti,aneka bentuk bun special, pau dan banyak lagi.

Objektif
  • Membuka peluang untuk peserta menguasai ilmu pembuatan pelbagai jenis roti.
  • Mampu melakukan perniagaan roti setelah tamat kursus.
Hasil Pembelajaran
  • Berjaya menguasai proses pembuatan pelbagai jenis roti.
  • Dapat membuka perniagaan roti atau pastri setelah selesai mengikuti kursus.

Pembuatan Pelbagai Jenis Kek I

Tempoh Kursus : 2 Hari
Mod Penyampaian : Bersemuka
Kursus : Kursus Kemahiran Keusahawanan-1 Pembuatan Pelbagai Jenis Kek I
Kod Kursus : 8/003

Kumpulan Sasaran
  • Individu yang berminat.
  • 16 tahun ke atas.
  • Tertakluk kepada agensi perbadanan dana sekiranya mendapat anjuran penuh dari agensi.
Syarat Permohonan

Boleh membaca, mengira dan berminat untuk mengikuti kursus tersebut.

Penerangan Ringkas

Terdapat banyak jenis resipi kek dan pelbagai cara untuk mengkategorikannya. Klasifikasi umum yang digunakan adalahsama ada ia mengandungi lemak, juga dikenali sebagai shortening, dan dipanggil: SHORTENED (MENTEGA ATAU MINYAK) atau UNSHORTENED (FOAM). Campuran tepung asas berfungsi sebagai asas untuk kek yang manis dan kaya dan apa yang dikenali sebagai kek kecil, dipanggil cookies, dansebagainya. Bahan-bahan asas untuk resipi kekdibuat daripada tepung, pemanis (gula), lemak (mentega, minyak sayuran), cecair (susu), ejen penaik (stim, telur dipukul,serbuk penaik / baking soda), perasa (garam, ekstrak vanila). Kek juga boleh dibeli dengan siap atau dibakar dengancampuran yang dibungkus siap untuk digabungkan dengan air, telur dan minyak sayuran. kek mempunyai pelbagai variasibergantung kepada bahagian ramuan yang digunakan, cara atau kaedah, perasa yang ditambah kepada bahan asas, bahanpenaik, dan kaedah penyejukan dan penyimpanan. Hiasan akhir boleh dipilih untuk membuat setiap kek menjadi lebihunik dan menarik.

Objektif
  • Memupuk minat pembuatan kek yang dapat menjadi sumber pendapatan kemudian hari.
  • Menghasilkan kek yang berkualiti.
Hasil Pembelajaran
  • Berjaya menguasai proses asas pembuatan kek .
  • Dapat membuka perniagaan bakeri yang menjual aneka kek atau pastri setelah habis mengikuti kursus.

Pembuatan Pelbagai Jenis Kek II

Tempoh Kursus : 2 Hari
Mod Penyampaian : Bersemuka
Kursus : Kursus Kemahiran Keusahawanan-1 Pembuatan Pelbagai Jenis Kek II
Kod Kursus : 9/003

Kumpulan Sasaran
  • Individu yang berminat.
  • 16 tahun ke atas.
  • Tertakluk kepada agensi perbadanan dana sekiranya mendapat anjuran penuh dari agensi.
Syarat Permohonan

Boleh membaca, mengira dan berminat untuk mengikuti kursus tersebut.

Penerangan Ringkas

Setiap orang yang mempunyai hobi tersendiri mampu mengatur masa lapangnya dengan terancang, berdisiplin dan berkesan. Individu yang tahu memanfaatkan masanya boleh memaksimumkan hobi tersebut untuk menambah pendapatanterutama bagi suri rumah mahupun wanita bekerjaya. Hobi boleh dikembangkan melalui penambahan ilmu dan kemahiranyang diperoleh melalui kursus tertentu. Antara hobi yang boleh mendatangkan hasil yang lumayan ialah membuat kek di rumah. Melalui kaedah moden, perniagaan ini mampu berkembang dari rumah. Di samping menguruskan rumahtangga,suri rumah dapat memanfaatkan masa terluang untuk tujuan meningkatkan pendapatan keluarga. Usaha ini tidakmemerlukan modal besar untuk memulakan perniagaan asalkan rajin berusaha, inovatif dan kreatif. 

Objektif
  • Melahirkan golongan belia dan wanita khususnya suri rumah untuk menjana pendapatan sendiri setelah menguasai carapembuatan pelbagai jenis kek.
Hasil Pembelajaran
  • Berjaya menguasai sekurang-kurangnya 2 jenis resepi kek.
  • Lebih terdedah kepada bahan-bahan yang sesuai untuk setiap jenis kek yang berbeza.
  • Mampu membezakan bahan-bahan yang berkualiti mengikut kesesuaian kek yang ingin dihasilkan.

Pelbagai Masakan I

Tempoh Kursus : 2 Hari
Mod Penyampaian : Bersemuka
Kursus : Kursus Kemahiran Keusahawanan-1 Pelbagai Masakan I
Kod Kursus : 10/003

Kumpulan Sasaran
  • Individu yang berminat.
  • 16 tahun ke atas.
  • Tertakluk kepada agensi perbadanan dana sekiranya mendapat anjuran penuh dari agensi.
Syarat Permohonan

Boleh membaca, mengira dan berminat untuk mengikuti kursus tersebut.

Penerangan Ringkas

Makanan adalah sesuatu bahan yang boleh dimakan yang berbentuk pepejal atau cecair. Makanan terdiri daripadaberbagai-bagai tekstur, rupa, dan warna. Rasa makanan adalah pahit, masin, dan manis dapat merangsang selera.Makanan mengandungi komposisi elemen kimia yang disusun dengan berbagai-bagai cara untuk membentuk molekul.Molekul ini digunakan untuk memberi fungsi tertentu bagi kesihatan tubuh. Molekul elemen kimia tersebut dinamakannutrien. Bahan makanan akan ditukar kepada bahan asas nutrien melalui proses pencernaan sebelum diserap. Makananjuga mempunyai berbagai-bagai peranan dalam kehidupan. Peranan makanan yang paling penting adalah sebagai sumbernutrien, memberi perkembangan sosial, mengambarkan status sosial, dan mententeramkan fikiran.

Objektif
  • Mempelajari teknik penggunaan alatan dapur dengan betul.
  • Menguasai cara asas memasak.
Hasil Pembelajaran
  • Lebih peka terhadap keselamatan semasa memasak.
  • Berjaya menguasai kemahiran asas menggunakan alatan memasak.
  • Mampu membezakan bahan-bahan asas masakan dengan mudah.

Pelbagai Masakan II

Tempoh Kursus : 2 Hari
Mod Penyampaian : Bersemuka
Kursus : Kursus Kemahiran Keusahawanan-1 Pelbagai Masakan II
Kod Kursus : 11/003

Kumpulan Sasaran
  • Individu yang berminat.
  • 16 tahun ke atas.
  • Tertakluk kepada agensi perbadanan dana sekiranya mendapat anjuran penuh dari agensi.
Syarat Permohonan

Boleh membaca, mengira dan berminat untuk mengikuti kursus tersebut.

Penerangan Ringkas

Mempunyai hobi atau kemahiran memasak adalah sangat berguna untuk masa hadapan. Bukan sahaja untuk diri  sendiri,malah untuk keluarga dan masyarakat. Hal ini demikian kerana, kemahiran memasak dapat dijadikan sebagai sumberpendapatan. Buktinya, rakyat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai bangsa dan agama ini mempengaruhi jenis-jenismakanan yang ada di Malaysia. Kepelbagaian dan keunikan makanan di Malaysia menjadi tarikan pelancong tidak kiradari luar atau dalam negara. Oleh hal yang demikian, sekiranya hobi dan kemahiran memasak  ini dipupuk dan dimanfaatkan dengan baik. Seseorang individu semestinya boleh berdiri di kaki sendiri atas sumber pendapatan yang diperoleh hasil daripada memasak

Objektif
  • Menguasai cara masakan atau makanan utama pelbagai kaum seperti Melayu, Cina dan India.
  • Berupaya mencipta resepi masakan sendiri
Hasil Pembelajaran
  • Mampu memasak tanpa berpandukan buku resipi.
  • Berjaya mencipta resepi masakan yang kreatif dan sedap.

Kesihatan dan Kecantikan (Facial)

Tempoh Kursus : 2 Hari
Mod Penyampaian : Bersemuka
Kursus : Kursus Kemahiran Keusahawanan-1 Kesihatan dan Kecantikan (Facial)
Kod Kursus : 12/003

Kumpulan Sasaran
  • Individu yang berminat.
  • 16 tahun ke atas.
  • Tertakluk kepada agensi perbadanan dana sekiranya mendapat anjuran penuh dari agensi.
Syarat Permohonan

Boleh membaca, mengira dan berminat untuk mengikuti kursus tersebut.

Penerangan Ringkas

Di dalam hidup ini kita mestilah menjaga kesihatan. Kesihatan diri perlu dijaga supaya kita dapat hidup selesa dan gembira. Oleh itu, menjadi kewajipan setiap orang memastikan amalan menjaga kesihatan diri dipraktikkan dengan sebaikmungkin. Malah, bukan itu sahaja, penjagaan kulit juga merupakan salah satu perkara penting dalam kehidupan sehariantidak kira golongan lelaki mahupun wanita. Ia sudah tidak asing lagi terutamanya kulit di bahagian muka. Oleh hal yang demikian, kita hendaklah mempelajari cara yang betul untuk menjaga kesihatan dan kecantikan wajah agar mendapathasil positif yang berkesan di kemudian hari.

Objektif
  • Memberi pengetahuan konsep asas penjagaan kesihatan dan kecergasan fizikal dan mental.
  • Meningkatkan kefahaman gaya hidup sihat.
  • Memastikan para peserta dapat mempraktikkan cara menjaga wajah dengan berkesan.
Hasil Pembelajaran
  • Lebih peka terhadap kepentingan penjagaan kulit muka.
  • Mengenali produk asas yang perlu dimiliki untuk penjagaan harian kulit muka.
  • Menggunakan produk-produk asas penjagaan kulit muka sebagai rutin harian.

Kesihatan dan Kecantikan (Eyelash Perming/Lifting)

Tempoh Kursus : 2 Hari
Mod Penyampaian : Bersemuka
Kursus : Kursus Kemahiran Keusahawanan-1 Kesihatan dan Kecantikan (Eyelash Perming/Lifting)
Kod Kursus : 13/003

Kumpulan Sasaran
  • Individu yang berminat.
  • 16 tahun ke atas.
  • Tertakluk kepada agensi perbadanan dana sekiranya mendapat anjuran penuh dari agensi.
Syarat Permohonan

Boleh membaca, mengira dan berminat untuk mengikuti kursus tersebut.

Penerangan Ringkas

Memandangkan sambungan bulu mata palsu iaitu “Lash Extension” menimbulkan pelbagai spekulasi yang mana tidaksesuai dibawa solat, rawatannya melibatkan kos yang tinggi, malah penjagaannya juga cukup ‘high maintenance’,  kinitumpuan beralih pada teknik yang lebih mudah dijaga dan boleh skip satu langkah iaitu melentikkan bulu mata dengan“Eyelash Perming”.

Objektif
  • Menimbulkan kesedaran tentang bahayanya bahan kimia jika melakukan “Lash Extension”.
  • Berkongsi kelebihan “Eyelash Perming” untuk kecantikan wanita selain ianya lebih selamat.
  • Memberi inspirasi kepada kaum wanita bahawa terdapat lebih banyak cara yang lebih selamat untuk cantik.
Hasil Pembelajaran
  • Lebih peka terhadap kelebihan eyelash perming untuk kecantikan.
  • Mengetahui cara penjagaan bulu mata yang sepatutnya.

Kesihatan dan Kecantikan (Dermaplane Face Treatment)

Tempoh Kursus : 2 Hari
Mod Penyampaian : Bersemuka
Kursus : Kursus Kemahiran Keusahawanan-1 Kesihatan dan Kecantikan (Dermaplane Face Treatment)
Kod Kursus : 14/003

Kumpulan Sasaran
  • Individu yang berminat.
  • 16 tahun ke atas.
  • Tertakluk kepada agensi perbadanan dana sekiranya mendapat anjuran penuh dari agensi.
Syarat Permohonan

Boleh membaca, mengira dan berminat untuk mengikuti kursus tersebut.

Penerangan Ringkas

Dermaplaning ialah prosedur kosmetik invasif minimum yang membantu mengurangkan penampilan parut jerawat, meningkatkan kecerahan kulit dan menangani masalah kulit yang lain. Sesetengah orang mendapat perancangan mikrountuk membuang rambut. Penyedia penjagaan kesihatan anda menggunakan pencukur khas untuk mengeluarkan lapisanatas kulit anda. Kebanyakan orang boleh kembali ke aktiviti biasa beberapa minggu selepas rawatan.

Objektif
  • Mendedahkan para peserta tentang kebaikan dan kelebihan dermaplaning untuk kulit wajah yang lebih sihat dan cantik.

Hasil Pembelajaran
  • Mempelajari bahawa terdapat kaedah lain untuk merawat parut jerawat atau masalah kulit muka selain daripadamenggunakan pelbagai bahan kosmetik iaitu dengan cara menjalankan rawatan dermaplane face treatment.
  • Peka terhadap kelebihan yang diperolehi sekiranya melakukan rawatan dermaplane face treatment.

Kesihatan dan Kecantikan (Pre-Natal dan Post-Natal)

Tempoh Kursus : 2 Hari
Mod Penyampaian : Bersemuka
Kursus : Kursus Kemahiran Keusahawanan-1 Kesihatan dan Kecantikan (Pre-Natal dan Post-Natal)
Kod Kursus : 15/003

Kumpulan Sasaran
  • Individu yang berminat.
  • 16 tahun ke atas.
  • Tertakluk kepada agensi perbadanan dana sekiranya mendapat anjuran penuh dari agensi.
Syarat Permohonan

Boleh membaca, mengira dan berminat untuk mengikuti kursus tersebut.

Penerangan Ringkas

“Pre” membawa maksud sebelum. Tempoh pre-natal ialah satu tempoh di mana manusia mengalami perkembangan buatpertama kali atau biasa disebut sebagai perkembangan awal. Tempoh ini berlaku semasa dalam kandungan ibu iaitusekitar 9 bulan 10 hari, ini merupakan anggaran purata yang sering dialami oleh kebanyakan perkembangan manusia di dalam kandungan. “Post” pula membawa maksud selepas iaitu merujuk kepada penjagaan selepas melahirkan bayi. Semua wanita dan bayi baru lahir memerlukan pemeriksaan selepas bersalin dalam 6 minggu pertama. Seperti penjagaanantenatal, menggalakkan gaya hidup sihat dengan pemakanan yang baik, mengesan dan mencegah penyakit, menyokongwanita yang mungkin mengalami keganasan pasangan intim dan memastikan akses kepada kesihatan seksual dan reproduktif termasuk perancangan keluarga selepas bersalin adalah kunci kepada penjagaan selepas bersalin yang berkualiti.

Objektif
  • Menyediakan penjagaan untuk wanita hamil termasuk pemeriksaan, saringan faktor risiko, rujukan kepada pakar jikaberkaitan, menyediakan imunisasi dan pendidikan kesihatan semasa lawatan ibu ke klinik dan lawatan ke rumah untukibu berisiko.
  • Pemantauan dan pengawasan ibu dan janin dengan memantau pertumbuhan dan perkembangan janin dalam kandungan.
  • Mengurangkan insiden kematian dan morbiditi ibu dan bayi.
Hasil Pembelajaran
  • Menyedari akan kepentingan penjagaan ibu mengandung sebelum dan selepas bersalin.
  • Mempelajari cara-cara penjagaan yang betul untuk memastikan ibu dan bayi sentiasa dalam keadaan yang sihat dan terjaga.

Kraftangan I Manik Asli Sarawak

Tempoh Kursus : 2 Hari
Mod Penyampaian : Bersemuka
Kursus : Kursus Kemahiran Keusahawanan-1 Kraftangan I Manik Asli Sarawak
Kod Kursus : 16/003

Kumpulan Sasaran
  • Individu yang berminat.
  • 16 tahun ke atas.
  • Tertakluk kepada agensi perbadanan dana sekiranya mendapat anjuran penuh dari agensi.
Syarat Permohonan

Boleh membaca, mengira dan berminat untuk mengikuti kursus tersebut.

Penerangan Ringkas

Produk-produk kraftangan tradisional Sarawak merupakan antara penyumbang pendapatan terbesar dalam industri krafnegara. Lebih daripada itu, industri kraf di negeri ini menyemarakkan lagi sektor pelancongan dalam negara. Di wilayah utara Sarawak yang meliputi Bahagian Miri, Limbang dan Daerah Lawas, pembangunan dan aktiviti kraftangantradisional tidak kurang rancaknya. Ketiga-tiga daerah ini terkenal dengan hasil kraftangan daripada masyarakat Orang Ulu yang terdiri daripada etnik Kenyah, Kayan, Lun Bawang dan sebagainya. Produk-produk kraftangan tradisionaldihasilkan daripada sumber hutan, tanah serta bahan besi dan logam.

Objektif
  • Untuk mengetengahkan, membangunkan serta mempromosikan hasil kraftangan tempatan bagi mempopularkankesenian suku kaum tempatan yang pelbagai di negeri Sarawak.
  • Mengkaji dan memberi gambaran produk-produk kraftangan manik yang ada di Sarawak.
  • Mengkaji kaedah promosi yang digunakan dalam usaha memperkenalkan produk kraftangan manik masyarakatSarawak kepada masyarakat setempat dan para pelancong.
Hasil Pembelajaran
  • Menjadi lebih terdedah dengan kepelbagaian jenis kraftangan asli manik yang ada di Sarawak.
  • Mempelajari jenis-jenis kraftangan yang ada di Sarawak.
  • Menjadi lebih terbuka tentang peluang peningkatan ekonomi sekiranya hasil kraftangan yang dihasilkan lebih dikenaliramai kerana keunikan, keaslian dan kecantikannya.

Kraftangan II Pelbagai Produk

Tempoh Kursus : 2 Hari
Mod Penyampaian : Bersemuka
Kursus : Kursus Kemahiran Keusahawanan-1 Kraftangan II Pelbagai Produk
Kod Kursus : 17/003

Kumpulan Sasaran
  • Individu yang berminat.
  • 16 tahun ke atas.
  • Tertakluk kepada agensi perbadanan dana sekiranya mendapat anjuran penuh dari agensi.
Syarat Permohonan

Boleh membaca, mengira dan berminat untuk mengikuti kursus tersebut.

Penerangan Ringkas

“Keluaran Kraftangan” ertinya apa-apa keluaran artistik yang mempunyai daya tarikan kebudayaan atau tradisional dan adalah hasil dari sesuatu proses yang bergantung semata-mata atau sebahagiannya kepada kemahiran tangan dan termasuklah apa-apa keluaran batik; dan “keluaran batik” ertinya apa-apa barang, walau bagaimanapun dihasilkan, yang mempunyai reka bentuk batik pada atau di mana-mana bahagiannya.

Objektif
  • Memajukan dan, di mana perlu, menggiat dan memulihkan kemahiran dan ketukangan tradisional.
  • Memajukan dan menggiat perkembangan dan memelihara standard, perusahaan kraftangan dengan berbagai cara, termasuk mengadakan perkhidmatan penyelidik, penasihat, dan pengembang.
  • Memandu, mengorientasi, dan membantu tukang-tukang yang ada sekarang ke arah penggunaan cara-cara modenpengeluaran, pengurusan, dan pemasaran.
  • Mengawal, meninggikan, dan memperbaiki kualiti dan menyenggara standard keluaran kraftangan untuk pasarantempatan dan luar negeri.
  • Memajukan pemasaran dan pengeksportan keluaran kraftangan.
Hasil Pembelajaran
  • Menyedari akan kepentingan penjagaan ibu mengandung sebelum dan selepas bersalin.
  • Mempelajari cara-cara penjagaan yang betul untuk memastikan ibu dan bayi sentiasa dalam keadaan yang sihat dan terjaga.